WAT is een PCR-test?

Met een PCR (Polymerase Chain Reaction)-test wordt genetisch materiaal (RNA) van een virus opgespoord via een staaltje slijm uit de neus.
Zo'n staaltje levert onvoldoende bruikbaar virusmateriaal op, waardoor het nog een sterke 'amplificatie' (vermenigvuldiging) nodig heeft om dit zichtbaar te maken. 
De test werd ontworpen door Dr. Kary B. Mullis en was bedoeld om research mee te doen. 

wat meet een pcr-test?

De test toont helemaal geen intact virus aan, enkel de aanwezigheid van (dode) virusfragmentjes. 
Het kan dus om een oude, reeds overwonnen infectie gaan. Vaak heeft de aanwezigheid van het virus of de virusdeeltjes in de neusslijmvliezen niet eens tot een actieve besmetting geleid. 

Hoe hoger het aantal amplificaties (24 à 45), hoe meer vals positieven er worden gemeten. Een virusdeeltje in het neusslijmvlies betekent niet per definitie dat er sprake is van een besmetting of dat er levend virus in bv. de longcellen is geraakt. 
Ook worden heel wat vals negatieve resultaten gemeten (15%) bij mensen die wel ziek zijn door Covid-19.

Hoe wordt er gemeten?

Tijdens de test wordt een lange wattenstaaf zo diep mogelijk achterin je neus gebracht om neusslijmvlies te vergaren. Helemaal achterin je neus bevindt zich een heel dunne, kwetsbare barrière met je hersenen, de zgn. bloedhersenbarrière. Deze zorgt ervoor dat niet alle stoffen die in je bloed circuleren zomaar in je hersenen geraken. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als de pcr-test (per ongeluk) deze barrière beschadigt?