Terug naar gezondheid...

Een paar ingrijpende gebeurtenissen uit mijn jeugd (o.a. het vroegtijdig overlijden van mijn vader en de psychische gevolgen ervan binnen het gezin) hebben mijn zicht op ziekte en gezondheid flink getekend en naderhand mijn verdere keuzes positief beïnvloed. 

Ik ontwikkelde een grote interesse voor alles wat met fysieke en mentale gezondheid te maken heeft.

Toen mijn oudste zoon geboren werd, kreeg hij tijdens zijn eerste levensjaar tot wel 5 antibioticakuren voorgeschreven voor neus-, oor- en keelontstekingen. De nefaste gevolgen daarvan op zijn weerstand en dan vooral de invloed op zijn darmflora deden me besluiten om het roer volledig om te gooien.

Na een afspraak met een holistisch arts ging ik meer inzetten op preventie en het opbouwen van zijn natuurlijke weerstand.

Geboeid door de positieve wending in zijn gezondheid (hij en mijn 3 volgende kinderen hadden daarna nooit nog een antibioticum nodig!) besloot ik me verder te verdiepen in natuurlijke leefwijzen.

Na verschillende opleidingen tot o.a. gezondheidsconsulent en wellbeïng- en vitaliteitscoach en heel wat opzoekingswerk en lectuur van verschillende origine (experten, gezondheidswerkers, psychologen, virologen) onthou ik vooral dat

  • virussen er altijd geweest zijn en er altijd zullen zijn

  • een virus (elk virus!!) eigenlijk geen levend organisme is en enkel actief wordt wanneer het zich kan verbinden met de cellen van de juiste gastheer. Pas wanneer een virus binnen geraakt in die cellen, kan het zich daar vermenigvuldigen.

  • dat de beste bescherming tegen een virus bijgevolg een goed werkend immuniteitssysteem is, dat het binnendringen in de cellen verhindert.

Helaas zijn we in onze Westerse beschaving steeds verder van deze basiskennis van de werking van ons menselijk lichaam afgeweken door voor zowat elke aandoeningen ons heil te zoeken in medicijnen. Medicijnen die vaak verschillende bijwerkingen hebben waarvoor dan weer andere medicijnen de oplossing moeten bieden. 

Nochtans zijn de basisprincipes van immuniteit heel simpel:

  • immuniteit wordt opgebouwd door contact met antigenen (virussen en bacteriën), waarop ons lichaam reageert met de aanmaak van afweercellen. Bij een volgend contact is er herkenning en wordt het immuunsysteem geactiveerd. 

  • Baby's hebben bij de geboorte bijna geen immuniteit. Een eerste flinke portie krijgen ze doorgaans mee met  de moedermelk. Veelvuldig contact met allerlei virussen en bacteriën zorgt vervolgens voor een flink ontwikkeld immuunsysteem. Wanneer kinderen opgroeien in een steriele omgeving, dan kan het immuunsysteem zich niet voldoende ontwikkelen. (cf. de soms overdreven hygiëne in onze moderne maatschappij !)

  •  'Use it or lose it' is een uitdrukking die zeker opgaat voor ons immuunsysteem. Wanneer er onvoldoende uitwisseling is met bacteriën en virussen, zakt ons immuunsysteem in en zijn we vatbaarder wanneer dit contact er uiteindelijk wel weer is.

Je zou dus best wel kunnen stellen dat ziek zijn eigenlijk gezond is, omdat het ons immuunsysteem voorbereid op volgende ontmoetingen. Je kunt het immuunsysteem best vergelijken met een spier die je traint. Hoe regelmatiger de training, hoe steviger de spier.